Exhibited in the Don Chapell Gallery
October 7 – December 23, 2016  Extended to December, 30, 2016


About the Exhibition 

As part of a class exercise for the University of Florida School of Architecture’s CityLab Sarasota program, students in Advanced Graduate Architectural Design II course were challenged to analyze needs and design possible options for a cultural district along 42-acre Sarasota bayfront.

Under the direction and mentorship of program director and studio professor, Martin Gold, Sarasota CityLab students were challenged to re-imagine the bayfront civic space as a vibrant cultural center, by creating master plans for the 42-acre site, and then designing a concert hall.

Drawing upon the vision of the citizen-led Bayfront 20:20 initiative, students investigated the city’s history, cultural, and ecological context, and developed architectural and circulation options to activate the space as a community destination.

The iterative process included research; exercises to cultivate design inspiration; the preparation of sketches, drawings, and models depicting cultural center architectural design options; expert critiques, and the incorporation of reviewer feedback.

Bayfront 20:20 Vision Principles

  • Cultural Heritage: rooted in Sarasota’s diverse cultural legacy, the bayfront’s identity as a cultural, arts, and educational destination will be strengthened.
  • Natural Assets: views of the Bay will be enhanced, and a welcoming, attractive, publicly accessible, safe, family-friendly open space will be developed.
  • Activation: encourage year-round day & night use via outdoor cultural activities, aquatic recreation, and plentiful shade.
  • Connectivity: improved regional connectivity to be provided via safe, convenient, pedestrian, bicycle, and water transit connections.
  • Sustainability: Ecological, economic, and financial sustainability with continuous cooperation among public, private, and non-profit sectors.

Student Projects

Chris Fadely / Response

bayfrontsketches_chrisfadely001
bayfrontsketches_chrisfadely002
bayfrontsketches_chrisfadely003
bayfrontsketches_chrisfadely004
bayfrontsketches_chrisfadely006
bayfrontsketches_chrisfadely005
bayfrontsketches_chrisfadely007
bayfrontsketches_chrisfadely008
bayfrontsketches_chrisfadely009
bayfrontsketches_chrisfadely011
bayfrontsketches_chrisfadely012
bayfrontsketches_chrisfadely010
bayfrontsketches_chrisfadely013
bayfrontsketches_chrisfadely014
bayfrontsketches_chrisfadely017
bayfrontsketches_chrisfadely015
bayfrontsketches_chrisfadely016
bayfrontsketches_chrisfadely018
bayfrontsketches_chrisfadely019
bayfrontsketches_chrisfadely020
bayfrontsketches_chrisfadely023
bayfrontsketches_chrisfadely021
bayfrontsketches_chrisfadely022
bayfrontsketches_chrisfadely024
bayfrontsketches_chrisfadely025

Designed specifically for its location overlooking the water, the Response concert hall (PDF) is focused carefully on siting and function. Each of the 4 sides presents a different experience responding to the orientation.

The entry is on the east side, facing the City. It features a wall of glass, protected by a 60′ cantilevered roof. The glassed north side features stairs facing out to a marina and the Van Wezel.

The west side is a glassed curtain wall overlooking the bay. The south side, while glassed, includes large expanses of opaque surface to provide shielding from the sun’s harshest rays.

 

 

Dan Johnson / Discovery

bayfrontsketches_danjohnson001
bayfrontsketches_danjohnson002
bayfrontsketches_danjohnson003
bayfrontsketches_danjohnson004
bayfrontsketches_danjohnson006
bayfrontsketches_danjohnson005
bayfrontsketches_danjohnson008
bayfrontsketches_danjohnson007
bayfrontsketches_danjohnson009
bayfrontsketches_danjohnson010
bayfrontsketches_danjohnson011
bayfrontsketches_danjohnson012
bayfrontsketches_danjohnson013
bayfrontsketches_danjohnson014
bayfrontsketches_danjohnson015
bayfrontsketches_danjohnson017
bayfrontsketches_danjohnson018
bayfrontsketches_danjohnson016
bayfrontsketches_danjohnson019
bayfrontsketches_danjohnson020
bayfrontsketches_danjohnson021
bayfrontsketches_danjohnson022
bayfrontsketches_danjohnson024
bayfrontsketches_danjohnson023
bayfrontsketches_danjohnson025
bayfrontsketches_danjohnson026
bayfrontsketches_danjohnson027
bayfrontsketches_danjohnson028

Inspired by a poem about a young boy’s initial encounter with music, the Discovery concert hall(PDF) design aims to both embody and promote of the arts.

A semi-transparent polycarbonate sheathing encases much of the building, wrapping the structure in a protective but diaphanous box, with the orchestra as the jewel in the center. When the building is lit at night, the sheathing will glow.

Continuing the arts theme, a sculpture garden welcomes patrons as they cross from the parking structure. Through the enormous glass curtain wall on the east face of the building, passersby can enjoy a rotating display of large-scale paintings or projections. The west side glass wall frames views of Sarasota Bay.

 

Elena Nonino / Flow

bayfrontsketches_elenanonino002
bayfrontsketches_elenanonino001
bayfrontsketches_elenanonino003
bayfrontsketches_elenanonino005
bayfrontsketches_elenanonino004
bayfrontsketches_elenanonino006
bayfrontsketches_elenanonino007
bayfrontsketches_elenanonino008
bayfrontsketches_elenanonino009
bayfrontsketches_elenanonino010
bayfrontsketches_elenanonino012
bayfrontsketches_elenanonino011
bayfrontsketches_elenanonino013
bayfrontsketches_elenanonino014
bayfrontsketches_elenanonino015
bayfrontsketches_elenanonino016
bayfrontsketches_elenanonino017
bayfrontsketches_elenanonino018
bayfrontsketches_elenanonino019
bayfrontsketches_elenanonino020
bayfrontsketches_elenanonino021
bayfrontsketches_elenanonino022
bayfrontsketches_elenanonino023
bayfrontsketches_elenanonino024

Boudelaire’s poem “Music” muses that sound, like an ocean, has the power to carry the listener away. The Flow concert hall (PDF) design seeks to capture the transportive quality of music using waves as a leitmotif.

The concert hall faces the water, and the articulated “steps” that connect the hall to the parking structure move in waves. A different form of wave?sine curves? inspired the shape of the diagrid structure which frames the views of the water.

The latticework on the parking structure is inset in a horizontal wave form. The covered walkways provide flow ? both literally for concert patrons, and figuratively through their gentle wave forms which connect the structures to the landscape and city.

 

Francia Salazar / 360

bayfrontsketches_franciasalazar001
bayfrontsketches_franciasalazar002
bayfrontsketches_franciasalazar004
bayfrontsketches_franciasalazar006
bayfrontsketches_franciasalazar003
bayfrontsketches_franciasalazar005
bayfrontsketches_franciasalazar008
bayfrontsketches_franciasalazar007
bayfrontsketches_franciasalazar010
bayfrontsketches_franciasalazar009
bayfrontsketches_franciasalazar011
bayfrontsketches_franciasalazar012
bayfrontsketches_franciasalazar014
bayfrontsketches_franciasalazar013
bayfrontsketches_franciasalazar015
bayfrontsketches_franciasalazar016
bayfrontsketches_franciasalazar017
bayfrontsketches_franciasalazar018
bayfrontsketches_franciasalazar019
bayfrontsketches_franciasalazar020
bayfrontsketches_franciasalazar021

This circular concert hall design (PDF) takes is from a quote in the poem “The Loudest Shadow”, which notes that music can serve a protective function, as well as from the shape of an unfolded seashell in homage to the bayfront setting.

Paying homage to both, the 360 degree design offers graceful exterior curves and an frames an expansive view of the site and the waterfront through a glass curtain wall situated behind the performers.

To ensure good acoustics, the interior performance hall has a more traditional rectangular form, albeit with a series of concave and convex walls to maximize sound reflection and fulfill the promise of an enveloping experience for concertgoers.

 

Gabriella Ebbesson / Threshold

bayfrontsketches_gabriellaebbesson001
bayfrontsketches_gabriellaebbesson002
bayfrontsketches_gabriellaebbesson003
bayfrontsketches_gabriellaebbesson005
bayfrontsketches_gabriellaebbesson006
bayfrontsketches_gabriellaebbesson004
bayfrontsketches_gabriellaebbesson007
bayfrontsketches_gabriellaebbesson008
bayfrontsketches_gabriellaebbesson009
bayfrontsketches_gabriellaebbesson011
bayfrontsketches_gabriellaebbesson012
bayfrontsketches_gabriellaebbesson010
bayfrontsketches_gabriellaebbesson014
bayfrontsketches_gabriellaebbesson013
bayfrontsketches_gabriellaebbesson016
bayfrontsketches_gabriellaebbesson015
bayfrontsketches_gabriellaebbesson017
bayfrontsketches_gabriellaebbesson018
bayfrontsketches_gabriellaebbesson020
bayfrontsketches_gabriellaebbesson019
bayfrontsketches_gabriellaebbesson021

Taking inspiration from the Shel Silverstein poem “Where the Sidewalk Ends” the Threshold concert hall plan (PDF) redefines the place between inside and outside, melding with the earth, water, and sky.

The “sidewalk” is a grassy sloping living roof above the parking garage, which extends to the east and south sides of the concert hall, and culminates in a roof garden cul-de-sac on the west side.

The glass curtain wall on the west facade of the concert hall continues to the roof were it serves as a transparent protective barrier, melding the concepts of structure and nature.

 

Olivia Craig / Tempo

bayfrontsketches_oliviacraig002
bayfrontsketches_oliviacraig001
bayfrontsketches_oliviacraig003
bayfrontsketches_oliviacraig004
bayfrontsketches_oliviacraig005
bayfrontsketches_oliviacraig006
bayfrontsketches_oliviacraig007
bayfrontsketches_oliviacraig008
bayfrontsketches_oliviacraig009
bayfrontsketches_oliviacraig010
bayfrontsketches_oliviacraig011
bayfrontsketches_oliviacraig012
bayfrontsketches_oliviacraig013
bayfrontsketches_oliviacraig014
bayfrontsketches_oliviacraig015
bayfrontsketches_oliviacraig016
bayfrontsketches_oliviacraig017
bayfrontsketches_oliviacraig018
bayfrontsketches_oliviacraig019
bayfrontsketches_oliviacraig020
bayfrontsketches_oliviacraig021
bayfrontsketches_oliviacraig022
bayfrontsketches_oliviacraig023

The Tempo concert hall (PDF) features semi-translucent billowy frosted glass “clouds” emulating the motions of an orchestra conductor’s hands.

Just as the conductor weaves individual musician’s performances into a greater whole, the program of this design is divided into two distinct structures (performing space on one side and rehearsal spaces / offices on the other), united by a shared “lobby” / covered walkway.

The playful glass forms and communal lobby speak to the poetic inspiration for this design, Dr. Seuss “Oh, The Places You’ll Go!”

 


For more information on this exhibit,
Please visit CityLab’s Bayfront Sketches Page